1 Ocak 2013 Salı

Yaramaz Çocukla Nasıl Başedersiniz ?


Burada tabi yaş grupları çok önemlidir.


5-6 yaş öncesi çocuklarla bir yetişkin gibi konuşmak pek işe yaramaz.Çocuklara bu söylediklerimiz çok soyut geleceği için anlamazlar.


Şimdi burada çocuklara hikayeler anlatmak iletişimi kolaylaştırır ve daha çabuk anlamalarını sağlar.


Çocuğa hiçbir zaman 'senin yaptığın bu davranış çok yanlış onun için bunu bir daha yapmamalısın'  denmemeli.Onun yerine hikayedeki çocuğun yaptığı davranışların yanlış olduğunu ve sonucunda çocuğun mutlu olmadığını da göstererek dolaylı yoldan anlatmak gerekir.



Çocuklar özellikle ilkokul çağlarında çok şüphecidirler ailem beni burada bırakıp gidecek gibisinden bir korku,endişe yaşarlar.O nedenle onlara kafalarında bir soru işareti kalmayacak şekilde herşey net bir şekilde açıklanmalıdır.


Yaramazlık yapan çocukları cezalandırmak burada doğru bir davranış değildir.Çünkü cezalandırmanın kendisi negatif olduğu için sonuçları da negatif olacaktır.


Çocuğu cezalandırdığımız zaman çocuk yaptığı o davranışın ilgi çektiğini farkediyor ve o davranışı sürekli tekrarlama isteği hissediyor kendinde.

Çocuğa ceza vermek yerine yaptığı davranışların istenilmeyen davranışlar olduğu anlatılmalı.


Yaramazlık terimini aslında bu yetişkinlerin kullandığı bir terim yoksa çocuklar için yaramazlık diye birşey yok onlar yaşına göre davranıyorlar.Çünkü birşeyleri keşfetme içindeler.Bu nedenle bazı yaş dönemleri için normal davranışlardır.


Çocuklar 4-6 yaş arası sosyal kuralları öğrenmeye başlar.Bu dönemlerde yaramazlıkların azalması gerekiyor.Azalmıyorsa çocuğa karşı tutarsız bir tutum olabilir.Bunun için çocuk kendi kararlarını kendi vermeli fakat bu ailenin bilgisi dahilinde olmalı.Yani kuralları aile daha önceden kendi belirlemeli.



0 yorum to “Yaramaz Çocukla Nasıl Başedersiniz ?”

Yorum Gönder