30 Eylül 2012 Pazar

Anksiyete ( Kaygı Bozukluğu)




 
   Anksiyete ( Kaygı Bozukluğu)



Anksiyete, kendine öz belirtileri ve karakteristik özellikleri olan, çok geniş bir tabloda incelenen bir tanı kategorisidir.




Kişi, bunu sanki kötü bir şey olacakmış gibi hissedip, yersiz bir sıkıntı içerisine girer.


***Anksiyete insanların hep bir negatif düşünme halidir diyebiliriz.



Anksiyete terimi ruhsal ve fiziksel alanlarda kendini gösteren bir takım farklılıklar olarak geniş kapsamlı bir terim olma özelliğini gösterir.



Anksiyeteli kişi onun için tehlike yaratan durum veya nesneye öyle bir odaklanmıştır ki onun dışında başka hiçbir şeye yoğunlaşamaz.



Aşırı olan, denetlenemeyen nitelikteki endişe hali, hastalığın temel belirtisidir.Kişi çoğu kez bu endişelerinin saçma,anlamsız,gereksiz olduğunun farkındadır fakat kendini bir türlü durduramaz ve sakinleşemez.



Anksiyeteli kişiler yaşamı hiç yaşayamamakta ve hep olası problemlere karşı önlem alma çabası içerisinde kıvranıp dururlar.



Şunu unutmayalım,anksiyete kronik bir hal aldığı zaman insanların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür.Bunu aklımızdan çıkarmayıp ona göre hareket etmeliyiz.

Anksiyetenin ruhsal belirtileri arasında ; endişe,kaygı,kişinin kolay yorulması,ölüm korkusu,çıldırma hissi,heyecan,tahammülsüzlük,sinirlilik ve huzursuzluk sayılabilir.


Bedensel belirtilerine bakacak olursak; kalp atım hızında artma,terleme,uyku bozukluğu,baş dönmesi,yüz kızarması sayılabilir.


>Kaygı bozukluğu erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülür...Sadece dışa vurumsal olarak ve belirtileri bir miktar farklı olabilmekle birlikte her yaş kategorisinde görmek mümkündür.


2 yorum:

  1. Anksiyete çoğu kişinin kendi içinde yaşadığı bir sorun.Bilgiler yararlı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. anksiyetli kişiler için iyi bir açıklama olmuş

    YanıtlaSil